Polgármesteri köszöntő

 

Szeretettel köszöntöm Sajókápolna község honlapján!

Bízom benne, hogy személyesen is vendégül láthatjuk községünkben.

 

Sajókápolna Magyarország észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében a, természeti ritkaságokban (pl.: Csinos árvalányhaj (Stipa vagy Nassella tenuissima) gazdag Pitypalatty-völgyben helyezkedik el. A község változatos tájjal, gazdag élővilággal, kiterjedt erdőségekkel és megkímélt környezettel rendelkező kis falu.

A Borsod Megyei első vitorlázórepülő szárnypróbálgatások a Sajókápolnái dombokról történtek gumiköteles indítással. A vitorlázórepülés kezdeti időszakában a hegytetőről gumiköteles indítással a lejtőmenti vitorlázás volt az uralkodó repülési mód, később csörlővel vagy repülőgéppel vontatták fel a vitorlázó repülőgépeket a magasba. Ezek után a vitorlázórepülők már nemcsak lejtőszélben, hanem termikus feláramlásokban is repültek egyre hosszabb időtartamokat és távrepüléseket.

A miskolci sportrepülőknek a Sajókápolnai repülőtér volt az otthona, 1934. október 23-tól az 1960-as évek közepéig.

A Sajókápolnai repülő múzeumot 2009-ben nyitották meg. A repülő múzeumot a miskolci veterán repülők, az alapítvány és a Sajókápolnai Polgármesteri Hivatal működteti. A múzeum látogatása ingyenes, a látogatóknak a polgármesteri hivatal dolgozója nyitja ki a múzeumot előzetes időpont egyeztetés után.

 

Polgármesterként arra törekszem, hogy Sajókápolna nyugodt, kényelmes, korszerű, biztonságos otthon legyen minden itt élő számára, és ennek eredményeként az összetartozás érzése erősödjön a település lakóiban.

A közösséget fejlesztve, gyökereinket nem felejtve, hagyományainkat felélesztve, építjük a jövőt.

 

Szeretném, hogy sok-sok év múlva büszkén mondjuk el:

 

„Mi dolgunk a világon? küzdeni

Erőnk szerint a legnemesbekért.

Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.

Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből

S a szellemharcok tiszta sugaránál

Olyan magasra tettük, mint lehet,

Mondhatjuk, térvén őseink porához:

Köszönjük élet! áldomásidat,

Ez jó mulatság, férfi munka volt!”

Tőzsér György

polgármester